Gezondheid

Hoe krijg je hoofdluizen

Je hoort voornamelijk vaak bij kinderen dat zij last kunnen krijgen van luizen. Dat is vervelend, want in sommige gevallen kunnen kinderen als een gek lopen krabben op het hoofd. Deze jeuk is erg vervelend. Maar waarom komt dit meer voor bij kinderen, wat zijn luizen precies en hoe krijg je deze? Hieronder is er meer over te lezen.

Informatie over luizen

Luizen zijn parasieten die leven van mensenbloed. Luizen houden ervan om op warme plekken op het lichaam te zitten. Dit is de reden dat men vaak last krijgt van luizen tussen het haar dichtbij de hoofdhuid. In veel gevallen bevinden de luizen zich dicht achter de oren en in de nek. We krijgen last van luizen via andere mensen die al luizen hebben. Wanneer de haren van verschillende mensen met elkaar in aanmerking komen dan kunnen de luizen van het ene hoofd naar het andere overlopen. Luizen kunnen niet springen en kunnen dus alleen een ander hoofd bereiken door over te lopen. Dit kan ook gebeuren door de jas aan te trekken van iemand anders die al hoofdluizen heeft. De luizen kunnen namelijk achterblijven in de jas.

Omdat kinderen op jonge leeftijd veel met elkaar spelen en de hoofden met elkaar in aanraking komen krijgen zij vaker last van luizen dan ouderen. Bij kinderen is het daarom belangrijk om regelmatig een controle te doen of er luizen aanwezig zijn. Voor een effectief bestrijdingsmiddel, zie deluizenkap.nl

Alle diersoorten en mensen hebben hun eigen soorten luizen. De mensenluizen kunnen namelijk niet leven van het bloed van dieren en de luizen van dieren kunnen niet leven van het bloed van mensen. Je hoeft er dus niet bang voor te zijn dat je luizen krijgt van de hond wanneer je aan het spelen bent.

Voorkomen van hoofdluis

Om hoofdluis te voorkomen is het belangrijk om regelmatig een controle te doen en je beddengoed en kleren ook goed uit te wassen. Indien er bij iemand hoofdluis is gevonden dan is het belangrijk om de mensen in de omgeving van die persoon ook goed te controleren op hoofdluis.