Uncategorized

Lezen maakt kinderen socialer

Je hoort het steeds vaker, lezen bevordert de sociale en emotionele ontwikkeling van je kind. Dagelijks een stukje lezen draagt er dan ook zeker bij aan dat kinderen socialer worden. Lezen brengt veel voordelen met zich mee op sociaal vlak. Kinderen die regelmatig een verhaaltje lezen kunnen zich een stuk beter inleven in andere personen, ze luisteren beter en hebben minder moeite om contact te maken met anderen kinderen. Kinderen die veel lezen hebben uiteindelijk ook minder moeite om als volwassene een goede en passende baan te vinden.

Inlevingsvermogen

Als kinderen een boek lezen, dan denken ze na over verschillende situaties. In een verhaal krijg je altijd te maken met personages. Deze personages komen in bepaalde situaties terecht. Als lezer krijg je te maken met personages, je leest wat ze denken en hoe ze handelen in bepaalde situaties. Deze verhalen zorgen ervoor dat ook je kind nadenkt over deze situaties. Ze leven mee of juist niet. Ze krijgen te maken met herkenning of zijn juist verrast over de situatie. Door te lezen krijgt je kind te maken met meningen van anderen en krijgen ze nieuwe idee├źn. Op deze manier zal je merken dat je kind socialer wordt.

Prikkels

We leven in een tijd waarin kinderen veel te maken krijgen met prikkels. Denk hierbij aan een drukke klas, de tv en iPad. Deze prikkels kunnen ervoor zorgen dat jouw kind zich minder goed kan concentreren tijdens het lezen van een kinderboek. Probeer daarom deze prikkels voor jouw kind zo minimaal mogelijk te maken. Plan duidelijke tijden in voor de TV en ipad en zorg ervoor dat deze buiten deze tijd om uit zijn. Op deze manier weet jouw kind precies wanneer het tijd is voor een verhaaltje en wanneer hij/zij wat anders mag doen. Hoe minder prikkels er zijn, des te beter jouw kind zich kan concentreren op het verhaal. Geïnteresseerd geraakt? Zie mommyhouse.nl.