Lees dit artikel en vind de beste kinderboeken van 2019!

Elk jaar verschijnt er een schat aan nieuwe kinderboeken. Zo kun je kiezen voor boeken over verschillende onderwerpen. Er worden ook steeds boeken voor andere leeftijden geschreven. De wat speelsere boeken zijn gericht op jonge lezers. Hoewel deze jonge kinderen de boeken vaak nog niet zelf kunnen lezen, zijn de boeken ideaal als voorleesboekjes. Voor de wat oudere kinderen zijn er ook boeken over gevoelige onderwerpen. Uit vrijwel elk kinderboek kun je wat leren. Hierdoor is het voor deskundigen soms moeilijk om de beste kinderboeken uit te kiezen. Ze kunnen immers kiezen voor mooie, hartverwarmende verhalen, maar ook spannende of juist grappige boeken. We moeten er bovendien rekening mee houden dat wat de een leuk vindt, maar niets is voor de ander. De beste kinderboeken blijven dus subjectief. We hebben middels dit artikel toch getracht je op weg te helpen.

Beste kinderboeken van 2019

In dit artikel vind je een selectie van de 5 beste kinderboeken van het jaar. We hebben deze selectie gemaakt aan de hand van de best verkochte boeken. Dit hebben we gedaan, omdat het uitkiezen van de ideale boeken subjectief is. Zo vindt de een dat de beste boeken gericht zijn op kinderen vanaf 13 jaar. Hun verstand is immers wat beter ontwikkeld dan die van jongere kinderen. Weer iemand anders vindt dat boeken over een specifiek onderwerp ideaal zijn. In dit artikel is er daarom gezorgd voor een gevarieerde selectie. Er zijn dus allerlei verschillende onderwerpen. Bovendien vind je boeken voor wat jongere en ook wat oudere kinderen. Lees dus snel over de beste kinderboeken en kies jouw favoriet uit!

1. Gewoon zoals je bent

Vaak accepteren we onszelf niet zoals we zijn. Dit geldt voor jonge, maar ook oudere mensen. Er zijn namelijk altijd anderen die iets hebben wat wij niet hebben. Echter, dit is geen gezonde manier van leven. In een ideale wereld accepteert immers iedereen zichzelf zoals hij/zij is. Het is belangrijk om deze les al op jonge leeftijd aan je kinderen Gewoon zoals je bentte leren. Ze moeten immers weten dat iedereen op zijn eigen manier uniek is. Daarom gaat een van de beste kinderboeken van het jaar over dit onderwerp. We verwijzen hier naar het boek Gewoon zoals je bent. Dit boek bevat een belangrijke levensles.

Het boek Gewoon zoals je bent is op een kinderlijke wijze geschreven. Dit komt doordat het boek is gericht op kindertjes vanaf ongeveer 4 jaar. De levensles in dit boek is echter belangrijk voor het hele leven. In het kort komt de les erop neer dat je jezelf moet accepteren zoals je bent. Iedereen heeft namelijk unieke eigenschappen. Dit wordt vertolkt in de vorm van een olifantje in een dierenrij. Hij kijkt naar de unieke eigenschappen van andere dieren en wil vervolgens net als deze dieren zijn. Zo kijkt hij bijvoorbeeld naar de grote bek en vele tanden van de krokodil. Daarnaast vindt hij de lange steltpoten van de giraf indrukwekkend. Op het laatst ontdekt het olifantje dat ook hij uniek is. Hij heeft namelijk grote flaporen en een spetterende slurf. Begrijp je nu waarom dit boek een van de beste kinderboeken is?

Eigenschappen van het boek Gewoon zoals je bent:

 • Lees dit boek voor aan kinderen vanaf ongeveer 4 jaar.
 • In het boek ontdekken kinderen dat iedereen op zijn eigen manier uniek is.
 • Het boek vestigt de aandacht op unieke eigenschappen van bepaalde dieren.
 • Korte, eenvoudige voorleestekst met een herhalingselement is tussen de afbeeldingen verspreid.
 • Geef je kind een positief zelfbeeld door dit boek met een hartverwarmende boodschap aan hem/haar voor te lezen.
 • Illustraties in dit boek zijn gemaakt in collageachtige stijl, waarbij de dierfiguren zonder entourage op een witte achtergrond zijn afgebeeld.

2. Anna en de herfst

Voor jonge kindertjes is alles nieuw. Zo ontdekken ze eerst hun eigen stemmetje. Vervolgens leren ze hun handjes en voetjes te gebruiken. Op den duur ontdekken ze ook dat er verschillende jaargetijden zijn. Wil je je kindje op een leuke manier voorbereiden op de herfst? Dan kun je een boekje over dit thema aan hem/haar voorlezen. Er is Anna en de herfstgelukkig een boek in de lijst met beste kinderboeken over dit thema. We verwijzen hier naar het boek Anna en de herfst. In het verhaal is het herfst. Anna trekt haar regenjasje en laarsjes aan en helpt vervolgens haar vader in de tuin. Hierna gaan ze samen op ontdekkingstocht in het bos. Ook hondje Mimi mag mee. Oei! Plotseling begint het hard te waaien…

Het leuke van het boek Anna en de herfst is dat het op een kinderlijke manier is geschreven. Hierdoor sluit het boek perfect aan bij de belevingswereld van jonge kinderen. Bovendien wordt de herfst in dit boek niet alleen geassocieerd met regen, wind en bladeren. Er komen nog veel andere aspecten ter sprake. Denk je maar in dat er onder andere wordt gesproken over spannende kleine kriebelbeestjes. Sommige van deze dieren zie je niet het hele jaar. Je komt ook wat meer te weten over die schattige eekhoorntjes en egeltjes. Zelfs beukennootjes komen ter sprake. De verschillende elementen in het boek zijn steeds op de rechterpagina geïllustreerd. Hierdoor leeft je kindje volledig mee met Anna. Dit is een van de beste kinderboeken over de herfst!

Eigenschappen van het boek Anna en de herfst:

 • Het verhaal is geschikt voor kindertjes vanaf ongeveer 2,5 jaar.
 • Dit boek laat je zien welke aspecten geassocieerd kunnen worden met de herfst.
 • Om ervoor te zorgen dat je kind volledig meeleeft met de personages in het boek, is er gezorgd voor leuke illustraties.
 • Illustraties staan op de rechterpagina’s en zesregelige, eenvoudige, maar toch effectieve tekst is verwerkt op de linkerpagina’s.
 • Het boek is een onderdeel van de serie prentenboeken over peuter Anna en sluit perfect aan bij de belevingswereld van jonge kinderen.

3. Twee vechtende eekhoorntjes

Iedereen krijgt weleens ruzie met anderen. Dit komt omdat iedereen anders denkt. We zijn immers allemaal anders opgevoed. De omgeving en onze vrienden spelen hierbij ook een belangrijke rol. Kindertjes kiezen al op jonge leeftijd hun vriendjes of vriendinnetjes uit. Ze denken echter dat ze nooit ruzie zullen krijgen met deze kinderen. Twee vechtende eekhoorntjesOntstaat er toch een woordenwisseling, dan voelen de kinderen zich vaak gebroken. Om te voorkomen dat je kind zich zo hoeft te voelen, kun je het boek Twee vechtende eekhoorntjes voorlezen. Dit boek behoort tot de beste kinderboeken van het jaar. De titel van het boek laat je eigenlijk al zien waar het boek over gaat.

Wat het boek Twee vechtende eekhoorntjes uniek maakt, is de les die hij aan kinderen leert. Het boek laat kinderen namelijk zien dat ze geen ruzie hoeven te maken. Samendelen is namelijk veel beter. Deze les maakt dat het boek een van de beste kinderboeken is. In het boek zie je 2 eekhoorntjes. De ene is op tijd gestart met het aanleggen van zijn wintervoorraad. Het andere eekhoorntje is echter een beetje lakser geweest. De twee eekhoorns krijgen ruzie met elkaar, omdat ze beiden de laatste dennenappel in het bos willen bemachtigen. Ze gaan zelfs zo ver dat ze hun eigen leven in gevaar brengen. Gelukkig is er gezorgd voor een bevredigend slot. Het eerste deel van het boek is zeer herkenbaar voor jonge lezers. Daarnaast zorgt het tweede gedeelte voor een glimlach.

Eigenschappen van het boek Twee vechtende eekhoorntjes:

 • Het boek is geschreven voor kindertjes vanaf ongeveer 4 jaar.
 • De wijze les die hier aan het licht komt is: waarom ruziemaken als je ook samen kunt delen?
 • Eekhoorntjes Eduard en Reinier raken in het boek onverwachts in groot gevaar waardoor ze moeten vechten voor hun leven.
 • Er is in dit boek, dat deel uitmaakt van een boekenreeks over 2 eekhoorntjes, gezorgd voor een eenvoudig (gebroken) rijmschema.
 • In het boek wordt er gesproken over 2 eekhoorntjes die beiden de laatste dennenappel willen bemachtigen en daardoor ruzie krijgen.
 • Warme en dynamische tekeningen in herfstsfeer, variërend in perspectief en grootte, laten je de emoties van de diertjes duidelijk zien.

4. Kleur van emoties

Emoties hebben we allemaal. We voelen ons gelukkig, verdrietig, boos, kalm, angstig en ga zo maar door. Als de emoties op verschillende momenten komen, kunnen we er meestal goed mee omgaan. Soms komen de gevoelens echter tegelijkertijd. Kleur van emotiesWe voelen ons op deze momenten verward en weten niet wat te doen. Hetzelfde probleem hebben kinderen van tijd tot tijd. Daarom is het handig als je hen op een speelse wijze leert hiermee om te gaan. Het boek Kleur van emoties laat goed zien wat kinderen op zulke momenten kunnen doen. Is dit boek daarom een van de beste kinderboeken voor jou?

In het boek heeft een kleurenmonster een rommeltje gemaakt van zijn emoties. Hij moet deze emoties daarom netjes ordenen. Gelukkig krijgt hij hulp van een lief meisje. Zij laat hem zien dat hij de emoties eerst moet ordenen. Dit kan hij doen door ze elk in een eigen potje te stoppen. De potjes hebben steeds een bepaalde kleur. Hierdoor is het eenvoudiger om de emoties te ordenen. De gebruikte kleuren in het boek Kleur van emoties zijn ook herkenbaar. Zo is verdriet uitgebeeld in blauwe tinten en boosheid in rode tinten. Angst krijgt een zwarte kleur, vreugde een gele kleur en kalmte een groene kleur. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom dit boek een van de beste kinderboeken van 2019 is.

Eigenschappen van het boek Kleur van emoties:

 • Elke emotie krijgt in dit boek een eigen kleur en de lichaamstaal in het boek is duidelijk.
 • In het boek wordt er gesproken over een kleurenmonster dat zijn emoties moet ordenen.
 • Door dit boek voor te lezen aan kinderen vanaf ongeveer 3 jaar, leer je hen om te gaan met hun emoties.
 • De kwetsbaarheid en het thema maken dat het ’t beste is om dit boek vooral onder begeleiding te gebruiken.

5. Pluk van de Petteflet

Tegenwoordig proberen veel ouders hun kinderen te leren om zelfstandig te zijn. Er zijn namelijk steeds minder mensen bereid om anderen te helpen. Echter, hoe zelfstandig je ook bent, we hebben als mens altijd wel iemand nodig. Het hoeft dan niet te gaan om financiële bijstand. Iemand iets kunnen toevertrouwen, wordt namelijk Pluk van de Pettefletook gezien als iemand nodig hebben. Wil je je kinderen laten zien dat we allemaal weleens iemand nodig hebben? Dan kun je hen het boek Pluk van de Petteflet laten lezen. Dit boek behoort tot de beste kinderboeken van het jaar. Als je leest waar het boek over gaat, dan zie je ook meteen waarom dit boek is uitgekozen.

Het boek Pluk van de Petteflet gaat over het kereltje Pluk met zijn klein, rood kraanwagentje. Met dit wagentje rijdt Pluk de hele stad door, omdat hij zoekt naar een huisje om in te wonen. Helaas krijgt hij steeds “nee” als antwoord op de vraag “Weet u niet een huis voor me?”. Dit zouden velen van ons demotiverend vinden. Echter, Pluk geeft de hoop niet op. Gelukkig is hij zo’n doorzetter. Hij komt namelijk de duif Dollie tegen, die hem wel een huisje aanwijst. Hij vindt dankzij deze duif een prachtig kamertje in het torentje van de Petteflet. In het boek leert het kereltje ook allerlei bewoners van de Petteflet kennen. Vind je dat dit boek een van de beste kinderboeken voor jouw kind is?

Eigenschappen van het boek Pluk van de Petteflet:

 • Als je kind ongeveer 8 jaar oud is, kan hij/zij het boek zelf lezen.
 • De tekeningen in dit boek zijn uitgevoerd in mooie, harmonieuze kleuren.
 • Veel kinderen identificeren zich met de hoofdfiguur, het wijze kereltje Pluk.
 • Desgewenst kun je dit boek, dat deel uitmaakt van een boekenreeks, voorlezen aan kinderen vanaf ongeveer 4 jaar.
 • In dit leuke boek worden fantasie en realiteit op zo een wijze met elkaar verweven dat kinderen zich graag in deze wereld zullen verplaatsen.