UitvaartverzekeringVerzekeringen

Wij Vertellen Je Alles Over Crematiekosten. Lees dit artikel!

Als je er al eens over hebt nagedacht hoe jouw uitvaart er ongeveer moet uitzien, dan weet je ook al of je begraven of gecremeerd wil worden. Heeft crematie je voorkeur, dan ga je sowieso ook op zoek naar de kosten die hiermee gepaard gaan. Crematiekosten kunnen al gauw oplopen tot wel 5.000 of zelfs 9.000 euro. Het uiteindelijk bedrag hangt af van een aantal verschillende factoren. Er zijn bovendien verschillende manieren om voor je crematie te betalen. Denk er bijvoorbeeld aan dat je gewoon je geld spaart en je nabestaanden met dit geld zorgen voor je crematie. Het is ook mogelijk om een uitvaartverzekering te sluiten, waarbij de kosten voor de crematie worden gedekt door de verzekeraar. Wij vertellen je over de verschillende mogelijkheden en de kosten die gepaard gaan met een crematie.

De opbouw van crematiekosten

Dat de crematiekosten enorm veel kunnen verschillen, weet je inmiddels al. Weet je hoe deze kosten worden opgebouwd? Als je onderzoek doet naar de kosten die gepaard gaan met een crematie, dan dien je rekening te houden met verschillende factoren. Het eerste waar je aan denkt zijn de basiskosten. Dit zijn de kosten voor de uitvaartverzorger, je laatste verzorging, het opbaren van je lijk en het rouwvervoer. Vervolgens dien je ook rekening te houden met de kosten voor de plechtigheid. Hier denk je onder andere aan een rouwboeket, rouwkaarten en catering. Houd er rekening mee dat er ook kosten gepaard gaan aan je persoonlijke voorkeur. Als je bijvoorbeeld een luxe kist wil, dan moet je wat dieper in je zak gaan dan wanneer je voor een eenvoudige kist kiest. Er komen ook kosten bij voor een rouwadvertentie in de krant, volgauto’s, verlenging van de aula en uitgebreide catering.

In veel gevallen kiest men bij een crematie voor een relatief goedkope kist. Het gekozen rouwboeket is over het algemeen bij een crematie ook goedkoper dan bij een begrafenis. Dit komt doordat de bloemen niet op het graf komen na de dienst. Een crematie heeft over het algemeen ook een voordeel vergeleken met een begrafenis. De gasten geven bij een crematie meestal een donatie in plaats van bloemen. Hierdoor nemen de crematiekosten ook een beetje af. Als je liever hebt dat je crematie in het weekend plaatsvindt, dan komen er kosten bij. De crematiekosten voor een crematie in het weekend zijn namelijk hoger dan voor een crematie doordeweeks. Dit komt door de bijkomende weekendtoeslag. De kosten voor het rouwvervoer en de dragers nemen ook toe wanneer de crematie in het weekend plaatsvindt.

Een ander onderdeel van crematiekosten: as

Als je al uitgebreid hebt nagedacht over je crematie, is het belangrijk om ook na te denken over wat er met je as moet gebeuren. Sommigen laten dit gedeelte over aan de nabestaanden, maar het is altijd beter als je nabestaanden weten wat je laatste wensen waren. Er zijn verschillende mogelijkheden op het gebied van de asbestemming. Denk er bijvoorbeeld aan dat je as wordt uitgestrooid. Dan dien je te denken aan de locatie waar je as uitgestrooid moet worden en wie erbij moet zijn. Aan de hand daarvan kun je de kosten berekenen. Als alleen de as wordt uitgestrooid dan kan dit je nabestaanden gemiddeld €90 kosten. Maak je er echter een heel evenement van, dan kunnen de kosten uiteraard hoger worden.

Misschien vind je het belangrijk dat je nabestaanden je as in een urn zetten en deze thuis bewaren. Dan gelden alleen de kosten voor de urn. Afhankelijk van hoe de urn eruit ziet en het materiaal waar het van is gemaakt, kunnen de kosten van een urn variëren tussen de €300 en €500. Niet alle nabestaanden vinden het fijn om een urn met as in huis te houden. Als je deze discussie reeds met hen hebt gehad, dan kunnen jullie overeenkomen dat je as wordt bewaard in een urnenmuur. Uiteraard gaan er daar ook kosten aan gepaard. Het bewaren van je as in een urnenmuur kost gemiddeld 340 euro per jaar. Dit is echter een gemiddelde prijs, dus aan de hand van een aantal factoren kan het uiteindelijke bedrag lager of juist hoger zijn.

Crematiekosten laten dekken door een verzekeraar

Als je de verschillende aspecten die samen de crematiekosten vormen hebt onderzocht, dan kom je er zelf achter dat een crematie best duur kan worden. Je denkt dan misschien dat je de gehele crematie niet zelf kunt bekostigen. Dat is ook geen probleem, omdat er een andere optie is. Als je namelijk een uitvaartverzekering afsluit, dan kun je de crematie laten bekostigen door een verzekeraar. Afhankelijk van de gekozen verzekeraar wordt na je dood het verzekerd bedrag uitgekeerd of de volledige uitvaart wordt door hen georganiseerd. In beide gevallen ben je ervan verzekerd dat je je nabestaanden de zorg van je uitvaart uit handen neemt. Zij hoeven dan ook niet zelf in hun zak te gaan om de crematiekosten te dekken. Sluit dus snel je uitvaartverzekering af. Je weet dan zeker dat je wensen ten aanzien van je crematie in vervulling gaan.

Afhankelijk van de verzekeraar die je kiest en het type verzekering, wordt een bepaald bedrag gedekt. Denk bijvoorbeeld aan een totaal bedrag van 7.000 euro. De verzekeraar zorgt er dan in vele gevallen voor dat alle voorbereidingen voor je crematie of begrafenis worden getroffen. Je nabestaanden kunnen dus in vrede afscheid van je nemen.

Het oordeel van de crematiekosten

Door dit artikel te lezen ben je erachter gekomen dat de crematiekosten aardig kunnen oplopen. Je dient in Nederland rekening te houden met kosten tussen de 5.000 en 9.000 euro. De exacte kosten hangen echter van een aantal factoren af. Er gelden basiskosten, kosten voor de plechtigheid en bijkomende kosten aan de hand van je persoonlijke voorkeuren. Bij een crematie krijg je meestal donaties in plaats van bloemen, dus dit kan de crematiekosten enigszins verlagen. Andere bijkomende kosten zijn de kosten voor het uitstrooien van as, kosten voor een urn of eventueel kosten voor het bewaren van je as in een urnenmuur. Als je je zelf geen zorgen wil maken over alle bijkomende aspecten van een crematie, dan kun je een uitvaartverzekering afsluiten. De exacte crematiekosten hangen dus volledig af van jouw voorkeuren en je zogenoemde voorbereiding op financieel en verzekeringsgebied.

Mogelijke verzekeraars

Enkele verzekeraars die we reeds hebben gerecenseerd aan de hand van hun uitvaartverzekeringen zijn Yarden, Monuta en Klaverblad. Klik op de namen van deze verzekeraars om de volledige review te lezen om de beste uitvaartverzekering te vinden. Hieronder vertellen we je in het kort over de kenmerken van de uitvaartverzekeringen van deze aanbieders.

Kenmerken van de Yarden uitvaartverzekering:

 • Er geldt een scherpe premie.
 • Je hebt online inzicht in je verzekering.
 • Kinderen tot 21 jaar kunnen (gratis) worden meeverzekerd.
 • De uitvaartverzekering is flexibel dus je kunt hem gemakkelijk aanpassen.
 • Aan de hand van eenvoudige gezondheidsvragen worden de voorwaarden bepaald.

Kenmerken van de Monuta uitvaartverzekering:

 • Je kunt de kosten van je uitvaart verzekeren in de vorm van een pakket of geld.
 • Het is mogelijk om de uitvaartverzekering tussentijds aan te passen.
 • Er is altijd duidelijkheid over de acceptatie van de verzekering.
 • De verzekeraar geeft je online inzicht in je verzekering.
 • Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd.

Kenmerken van de Klaverblad uitvaartverzekering:

 • Om er zeker van te zijn dat je nabestaanden genoeg geld hebben voor je uitvaart, stijgt het verzekerd bedrag elk levensjaar tot je tachtigste.
 • Je nabestaanden kunnen zoals ze zelf goed vinden, of zoals met jou is afgesproken, invulling geven aan je uitvaart.
 • Bij je overlijden wordt er geld uitgekeerd en geen diensten zodat de uitvaart plaatsvindt volgens jouw visie.
 • Kinderen tot 18 jaar worden automatisch gratis meeverzekerd.

No Comment

Leave a reply