AutoverzekeringVerzekeringen

Het proces auto overschrijven postkantoor leggen wij aan je uit!

Heb je pas een auto gekocht of wil je graag je oude auto verkopen? Zijn alle financiële zaken afgehandeld en moet je nu alleen nog je auto overschrijven? Dan is het handig om na te gaan hoe je je auto kunt overschrijven. Het overschrijven van je auto kun je via een postkantoor doen. Wij vertellen je over het proces: auto overschrijven postkantoor.

Het overschrijven van een auto via een postkantoor: de koper en verkoper

We weten allemaal dat het overschrijven van een auto een belangrijk onderdeel is wanneer een auto wordt gekocht of verkocht. Hoewel we dit proces het overschrijven van een auto noemen, is de juiste benaming van de handeling “een auto op kenteken zetten”. Voor het overschrijven van een auto, heb je het oude papieren kentekenbewijs nodig. Je kunt ook gebruik maken van je kentekenkaart met de tenaamstellingscode. Wanneer je de nodige stukken hebt, dan kan het “auto overschrijven postkantoor” proces in werking gaan. Een auto mag worden overgeschreven als de koper en verkoper 18 jaar of ouder zijn en in Nederland wonen. Als jij de koper bent, dan moet je ervoor zorgen dat je de auto persoonlijk op je naam laat zetten. Het is niet mogelijk om iemand te machtigen om een auto op je naam over te schrijven.

Als jij de verkoper van de auto bent, dan is het niet verplicht om aanwezig te zijn bij de overschrijving van de auto. Het is wel een goed idee om erbij te zijn, zodat je kunt toezien dat de koper de auto daadwerkelijk op zijn naam laat overschrijven. Als dit namelijk niet het geval is, dan ben je nog aansprakelijk voor de verplichtingen die met de auto gepaard gaan. De verzekering, APK en motorrijtuigenbelasting zijn dan namelijk nog steeds voor jouw rekening. Dit geldt ook voor eventuele boetes. Er is slechts 1 manier om aan te tonen dat de auto niet meer van jou is. Je moet namelijk het vrijwaringsbewijs laten zien. Dit bewijs krijg je wanneer de auto wordt overschreven. Door aan te tonen dat de desbetreffende auto niet meer van jou is, ben je niet meer aansprakelijk voor eventuele verplichtingen.

Hoe het overschrijven van een auto via een postkantoor plaatsvindt

Als je als particulier een auto koopt of verkoopt, dan kun je de overschrijving via een postkantoor laten plaatsvinden. Dit is dus het daadwerkelijke “auto overschrijven postkantoor” proces. Er zijn ook andere methoden om een auto te laten overschrijven, maar we gaan nu in op het proces via een postkantoor. Wanneer naar het postkantoor gaat, dan neem je de kentekencard van de auto mee. Het is ook belangrijk om de volledige tenaamstellingscode mee te nemen. Op het postkantoor krijg je vervolgens een vrijwaringsbewijs voor de oude eigenaar of houder van de auto.

De bovenstaande omschrijving is de beknopte versie van het proces. Als je namelijk veilig en gemakkelijk de koop of verkoop van een voertuig wil afronden, dan gaan er daar enkele handelingen aan vooraf. De verkoper moet namelijk eerst de gemaakte afspraken vaststellen. Vervolgens moet de koper deze afspraken controleren en accepteren. Hierna wordt het koopbedrag gestort op een tussenrekening, die de verkoper gemakkelijk kan controleren. Wanneer de koper de tenaamstelling heeft bevestigd, geeft hij hierna de opdracht om de koopsom door te betalen aan de verkoper. De verkoper moet dan, als het gaat om een overschrijving via PostNL, 10 euro inclusief BTW betalen voor de betaaltransactie. Deze transactie is gratis voor de koper. Hierna is het proces afgerond, omdat het postkantoor tussendoor ook de kilometerstand en APK heeft gecontroleerd.

Het overschrijven van een auto via een postkantoor als jij de koper bent

Wanneer je het “auto overschrijven postkantoor” proces volgt, dan krijgt het postkantoor het eerste deel van de nieuwe tenaamstellingscode, zodra het voertuig op jouw naam is gezet. Het tweede deel van de code en de kentekencard worden gestuurd naar het adres waar je woonachtig bent en dat bij de gemeentelijke basisadministratie bekend is. Koop je een voertuig als kantoor, dan worden de stukken bezorgd op het adres dat in het handelsregister bekend is. Het is dus belangrijk om te weten dat je het nieuwe kentekenbewijs niet meteen meekrijgt. Het samenvoegen van de 2 delen van de tenaamstellingscode doe je dus zelf. Nu wil je uiteraard weten hoe lang het eigenlijk duurt om de auto volledig op je eigen naam te laten overschrijven. Als er op werkdagen voor 16:00 uur een auto via het postkantoor op je naam is overgeschreven, dan heb je de volledige tenaamstellingscode de volgende dag in huis.

Het “auto overschrijven postkantoor” proces duurt uiteraard wat langer als de registratie heeft plaatsgevonden in het weekend. Je krijgt dan namelijk de kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode op de dinsdag die volgt. Misschien denk je dat het hebben van de tenaamstellingscode slechts een formaliteit is. Dit is echter niet het geval, omdat je deze code nodig hebt op verschillende momenten. Denk er bijvoorbeeld aan dat je de auto op gegeven moment wil verkopen of inruilen, dan is de tenaamstellingscode ook nodig. Zelfs als je de auto wil laten uitvoeren, schorsen of slopen, heb je deze code nodig. We raden je daarom aan om deze code goed te bewaren nadat je hem in handen hebt. Wellicht kun je de tenaamstellingscode op dezelfde plek bewaren als het overschrijvingsbewijs van de auto.

Het “auto overschrijven postkantoor” proces in het kort

We hebben je hierboven uitgebreid verteld wat je precies moet doen om je auto via een postkantoor te laten overschrijven. Het proces lijkt nu wellicht lang, maar dit is zeker niet het geval. Je kunt namelijk gemakkelijk de auto laten overschrijven. Zorg er alleen voor dat er duidelijke afspraken worden gemaakt met de koper, de financiële zaken zijn geregeld en schrijf samen de auto over bij een postkantoor. Dan ben je er zeker van dat het postkantoor de nodige zaken heeft gecontroleerd en geverifieerd. Als koper ben je ook verzekerd van een soepele overschrijving. Ben je juist de verkoper, dan ben je zeker dat je je geld krijgt en dat je niet geconfronteerd wordt met kosten en verantwoordelijkheden die te maken hebben met de verkochte auto.

No Comment

Leave a reply